U sklopu dana Sv.Mihovila, zaštitnika Grada Trilja, svečano je otvaren obnovljeni viseći most.

Ni loše vrijeme nije spriječilo Triljane u njihovu naumu da proslave veliku svečanost 25. rujna u sklopu svog nebeskog zaštitnika, pa se program prebacio u Gradsko kino.

Oko 500 Triljana je sudjelovalo u svečanosti, a prvi dio manifestacije otvorili su mališani sa svojim izvedbama, predstavama i pjesmama.

Svečanost je upotpunila izvedba naše popularne violončelistice Ane Rucner koja je prisutne prikovala za stolice svojim izvedbama. Cjelokupna manifestacija je završila paljenjem lampiona i vatrometom nad triljskim nebom.

Mi vam donosimo bogatu fotogaleriju Danice Venus i njenog viđenja obnovljenog visećeg mosta u Trilju koji doista izgleda spektakularno.

Na početku triljske fešte obnovljeni most je blagoslovio triljski župnik i dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas, koji je zatim prošao preko novog mosta zajedno s gostima i sugrađanima, među kojima su bili župan Blaženko Boban, državni tajnici Nikolina Kljajić, Mario Šiljeg i Tonći Glavina, gradonačelnik Ivan Šipić, predstavnici prijateljskog grada Ivanić Grada – dogradonačelnik Tomislav Culej i predsjednik Gradskog vijeća Željko Pongrac.3,3 milijuna kuna vrijedan projekt

Podsjetimo, 2014. godine most je zatvoren zbog derutnog stanja, a nakon toga su se povlačila sredstva  za njegovu obnovu. S radom se započelo prošle godine u listopadu. Na cijeli most je utrošeno 3,3 milijuna kuna, a oko 500.00 kuna je koštala samo rasvjeta, doznali smo iz Turističke zajednice Grada Trilja.

Brojna ministarstva sudjelovala su u obnovi ovog visećeg mosta. Od Ministarstva regionalnog razvoja, Županije, HEP-a, brojnih javnih institucija itd.

“Stari most” je nekad bio željezni most te je izgradnja započela 1878. godine pod budnim okom cara Franje Josipa I. koji je ujedno dao dozvolu, te financijska sredstva za izgradnju samoga mosta. Most je otvoren 29. rujna 1880.g. na sam blagdan Sv. Mihovila, zaštitnika Grada Trilja.

Rekonstrukcija mosta se spominje u dokumentu 20. veljače 1909.godine, a tlocrtni plan toka Cetine u Trilju ukazuje na gradnju privremenog drvenog mosta koji se, po pisanoj dokumentaciji, nalazi na pložaju današnjega i s vremenom je postao turistička atrakcija.
Viseći most u Trilju u posljednje je vrijeme bio u derutnom stanju, te je bio ugroza i prijetnja stanovnicima i turistima koji su uvijek rado prelazili preko njega.

A, evo i kako je izgledao prije.

 

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0