Misi koju je u Žrnovnici predvodio nadbiskup, nazočili Boban i Hrgović: “Najavljene naknade za masline su smiješne”

Uz splitskog nadbiskupa na misi koja se održala jutros u 8 sati bio je i župan Blaženko Boban, te dogradonačelnica Splita Jelena Hrgović.

Jutrošnju misu u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Žrnovnici nakon požara koji je u ponedjeljak i utorak opusošio šire područje grada Splita, predvodio je nadbiskup Marin Barišić.


Uz splitskog nadbiskupa na misi koja se održala jutros u 8 sati bio je i župan Blaženko Boban, te dogradonačelnica Splita Jelena Hrgović.

Nadbiskup je molio za sve stanovnike opožarenih područja, te zahvalio Bogu i ljudima koji su svojom revnošću i spremnošću branili svoje kuće, zahvalio se i vatrogascima.

Vrlo je zanimljiv bio dio propovijedi o žitu i kukolju gdje, objašnjava nam žrnosvki župnik Mario Matković, kada čovjek očisti svoje srce, kad je plemenit, dobar, dobrodušan, da je puno ljepši. Tako bi možda trebalo održavati i naše vrtove i okućnice, pa bi vjerojatno bile i manje ugrožene.

– Požar smo, hvala Bogu, ugasili, no je li ugašen u našim srcima? Umjesto da dijelimo pohvale i nagrade ljudima koji su učinili sve da požar bude što prije ugašen i da prođemo bez ljudskih žrtava, mi dijelimo kritike i nadolijevamo ulje na vatru. Požar je ugašen zajedničkim snagama, kao što će i štete biti sanirane zajedništvom, solidarnošću i dobrotom. Naša županija, grad, država i Crkva imaju čovjeka u vidu – kazao je nadbiskup.

U pozadini ove situacije nadbiskup vidi ljudsko srce koje može biti pročišćeno i obrađeno ili neobrađeno i zaraslo žbunjem koje je lako zapaljivo. „Bez obzira je li uzrok požara zloća, bolest, igra ili nepažnja, takvo srce plodno je tlo za požar u braku, u obitelji ili pak u međuljudskim odnosima. Iz ove tragedije, iz koje smo sretno izašli, moramo izići kao bolji ljudi i vjernici. Trebamo posvećivati veću pažnju našem okolišu ali i  našem srcu, te u bližnjima više vidjeti pšenicu nego kukolj. Ne smijemo nikada izjednačiti čovjeka s njegovim grijehom i pogreškom. Ako gospodar ima strpljenja s kukoljom i ima nadu da će se grješnik obratiti, zašto mu mi to uskraćujemo?“, zaključio je nadbiskup.


Ovo je bila ujedno i jedna od najposjećenijih misa u posljednje vrijeme.

I žrnovski župnik, don Mario Matković također je zahvalio svima u ime njegovih župljana, te naglasio i kako očekuje konkretnu operativnost u narednom razdoblju. Matković je naglasio i pravednu financijsku naknadu kazavši kako je smiješno 120 kuna dati za masline. – Po meni bi trebalo to biti pravednije, ovo izgleda kao ruganje s ljudima. Čovjek ima 170 maslina, i ti mu sad daš 120 kuna…Trebali bi poraditi na tome da ne bude simbolika, nego uistinu jedna poštena cijena.Nakon mise u Žrnovnici, a prije misnoga slavlja u Sitno Donjem nadbiskup, župan, dogradonačelnica i načelnik Podstrane Mladen Bartulović posjetili su neke obitelji pogođene požarom, među njima 89-godišnju Zorku Biljak.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0