Na 27. godišnjicu podmetanja eksplozije u prostorije Dalmatinske akcije ( DA ) u Splitu, nezapamćenog udara na jednu političku stranku u demokratskom društvu, podsjetila je danas objavom na Facebooku Mira Lorger, nekadašnja čelnica i saborska zastupnica Dalmatinske akcije. Stranka je osnovana u jesen 1990., zagovarala je regionalizam i predstavljala žestoku opoziciju vladajućima. Na parlamentarnim izborima 1992. Mira Ljubić Lorger je izabrana u Hrvatski sabor na zajedničkoj listi regionalnih stranaka IDS-a, DA i RDS-a ( Riječki demokratski savez ). DA je bila u snažnom usponu kada su njezine prostorije odletjele u zrak, a vodstvo pritvoreno i optuženo da je insceniralo napad.

Njenu objavu prenosimo u cijelosti

– Ponavljam i ponavljat ću na svaku godišnjicu. Ima tko će nastaviti postavljati pitanja i kad ja ne budem mogla; saznalo se sve pa će i o zavjeri činjenja i šutnje HDZ-a i SDP-a.
Dakle, na dan svetog Mihovila 1993., a nakon što je DA u Dalmaciji osvojila 16 posto glasova te bila odmah iza HDZ-a, jača i od SDP-a i svih njegovih koalicijskih partnera zajedno, razorili su prostorije DA i za to optužili članove stranke, a to da je, tvrdili su, terorizam za koji je bila zapriječena kazna od 3 do 15 godina zatvora.
Nakon izbora 2000-te godine zatražili smo od ministra policije ŠIME LUČINA da javnosti predoči sve dokumente koji su vezani za razaranje prostorija, hapšenje i maltretiranje naših članova u zatvoru, odnosno:
– po čijem nalogu je zgrada u kojoj su se nalazile prostorije stranke DANIMA PRIJE EKSPLOZIJE BILA OGRAĐENA?
– po čijem je nalogu UPUĆENA SPECIJALNA POLICIJSKA GRUPA IZ ZAGREBA, koja je DONIJELA VEĆ GOTOV, SPREMAN POPIS IMENA OSOBA KOJE SU ODMAH UHAPŠENE?
– po čijem nalogu su „REZERVIRANE“ ČELIJE ZA UHAPŠENIKE ČITAV DAN PRIJE ODLUKE ISTRAŽNOG SUCA?
– po čijem nalogu i tko je sve znao za PREMLAĆIVANJE UHAPŠENIH?
– po čijem nalogu i tko je sve znao za USKRAĆIVANJE LIJEKOVA kroničnim bolesnicima u zatvoru?
– po čijem nalogu su uhapšeni odvođeni iz istražnog zatvora na novo premlaćivanje nakon svakog „pogrešnog“ iskaza?
– po čijem nalogu i tko je znao za 80 (OSAMDESET!) HEMATOMA 22-GODIŠNJEG STUDENTA KOJEG SU DANIMA TUKLI U ZATVORU?
– po čijem nalogu nisu poštovane odredbe ZKP-a ni Konvencije protiv torture?
– po čijem nalogu se insistiralo na UPORNOM OBJAVLJIVANJU PUNIH IMENA osumnjičenih i optuženih članova DA, dok su svima, baš svima ostalima objavljivani samo inicijali?
– po čijem nalogu se proces NEPOTREBNO ODUGOVLAČIO?
– po čijem su nam nalogu članovi otpuštani s posla, komu je bilo u interesu da stranka sav novac, vrijeme i energiju troši na njihovu obranu i to u situaciji gotovo potpune medijske blokade?..
Na naša pitanja nikada nismo dobili NIKAKAV ODGOVOR.
Umjesto toga uslijedilo je BRISANJE STRANKE.
Potpisala ga je tadašnja ministrica INGRID ANTIČEVIĆ MARINOVIĆ.
Ipak, izdržali smo, kao stranka, punih 13 godina- konstatira na kraju Mira Lorger.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime