18,2 MILIJUNA KUNA ZA ‘PALAČU ŽIVOTA – GRAD MIJENA’ Dobar dio sredstava odlazi i na naše otoke i općine SD županije

Župan Boban kazao je da je ponosan i na „ITU program – Palača života – Grad Mijena“ koji je projekt Grada Splita. Objašnjavajući svrhu tog projekta rekao je da riječ o integriranom programu razvoja posjetiteljske infrastrukture stare gradske jezgre s Dioklecijanovom palačom

U splitskom hotelu Cornaro tijekom utorka održana je svečana dodjela 22 ugovora financirana nacionalnim i EU sredstvima koji su vezani za: Program razvoja otoka, Program unaprjeđenja infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrške procesa deinstitucionalizacije. Nadalje potpisan je ugovor i za Integrirani program razvoja posjetiteljske infrastrukture stare gradske jezgre s Dioklecijanovom palačom (ITU – Palača života – Grad Mijena) te ugovor za program Brownfield za područje Urbane aglomeracije Split i Sporazum o financiranju rada otočnog koordinatora u 2020. godini.


Svečanoj dodjeli ugovora uz nositelje i potpisnike nazočili su ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, župan Splitsko – dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik grada Splita Andro Krstulović Opara te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Župan Boban naglasio je da su brojni gradovi i otočke općine financirane kroz Program razvoja otoka Splitsko-dalmatinske županije.

– Moram istaknuti jedan od ugovora koji je bitan konkretno za Splitsko–dalmatinsku županiju, a vezan je za nadogradnju Klesarske škole u Pučišćima na otoku Braču. Vrlo važni su nam i ostali programi ukupne vrijednosti u vrijednosti većoj od 63 milijuna kuna – istaknuo je župan Boban.

Kazao je i da je ponosan i na „ITU program – Palača života – Grad Mijena“ koji je projekt Grada Splita. Objašnjavajući svrhu tog projekta rekao je da je riječ o integriranom programu razvoja posjetiteljske infrastrukture stare gradske jezgre s Dioklecijanovom palačom.– Osim ITU programa možemo se pohvaliti i jednim humanim programom, a vezan je za projekt Hrvatskog Crvenog križa, Gradskog društva Crvenog križa Grada Solina. Ovim se unaprjeđuje infrastruktura za pružanje socijalnih usluga u zajednici za podršku deinstitucionalizacije – kazao je i naglasio da je ovaj projekt usko vezan za financiranje i nadgradnju kampa na otoku Čiovu, a vrijednost tog projekta je nešto malo manja od 12 milijuna kuna.

– Nećemo u svemu izostaviti bitne projekte Brownfielda na području Urbane aglomeracije Split, vrijednost tog projekta je nešto malo manja od 30 milijuna kuna i Program razvoja otoka kojoj je vrijednost nešto malo manje od 4 i pol milijuna kuna – zaključio je.Izvanredan sklop antičke i srednjovjekovne kulture

Ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo u izjavi je istaknula stratešku važnost projekta „Palača života – Grad Mijena“.

– Muzej Grada Splita upravlja istočnom kulom koja je dio ovog projekta i koji vrijedi više od 25 milijuna kuna, od toga je više od 18 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Muzej Grada Splita će u sklopu svojeg dijela projekta kao partner Gradu Splitu na projektu urediti jugoistočnu kulu Dioklecijanove palače sa šetnicom preko istočnoga zida – pojasnila je  Brekalo nadodajući da će se urediti prostor u Lukačićevoj ulici te će se napraviti sustav ticketinga u prostoru iste te kule.

Otkrila je da će se kroz isti projekt urediti prizemlje muzeja i prostor stare gradske vijećnice.

– Uređenje je započelo u veljači ove godine i mora biti gotovo za godinu dana. Ovo je silno važno za Split, jer je to grad UNESCO–a i dio je njegove svjetske kulturne baštine. Svi ovi prostori koji baštine Muzej grada su u palači ili su čak dio njezine izvorne arhitekture. Ovim projektom Grad Split dobiva jedan izvanredan sklop antičke i srednjovjekovne kulture koju će moći prezentirati – kazala je ravnateljica Muzeja grada Splita naglašavajući važnosti ovog projekta.

Ministar posebno ponosan na ITU Palaču života – grad Mijena

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić na početku je istaknuo kako kroz ove projekte Vlada RH donosi 63 milijuna kuna kroz različite ugovore i natječaje.

– Tu je pregršt projekata koji se u Splitsko–dalmatinskoj županiji provode. Moram naglasiti da je Splitsko-dalmatinska županija jedna od uspješnijih županija po povlačenju sredstava iz EU fondova. SD Županija je do sada privukla 5,6 milijardi kuna s ovim sredstvima koje danas potpisujemo – napomenuo je ministar Pavić.

Rekao je da je posebno ponosan na „ITU – Palaču života – Grad Mijena – Integrirani program razvoja posjetiteljske infrastrukture stare gradske jezgre s Dioklecijanovom palačom“.

– Na ovom uspjehu posebno želim čestitati gradonačelniku Grada Splita Andri Krstuloviću Opari te Blaženku Bobanu, županu Splitsko-dalmatinske županije koji je zaslužan što dobar dio ovih sredstava odlazi i na naše otoke i općine Splitsko-dalmatinske županije – istaknuo je otkrivajući da je Vladi RH cilj da kroz regionalni razvoj sva područja Republike Hrvatske imaju sličan standard ili sličnu razinu usluga.

Kazao je i da su ponosni na cjelokupni rad jer su u budućem razdoblju najavili projekt od 2 milijarde kuna koji će biti namijenjen Dalmatinskoj zagori, Lici, Gorskom kotaru i Banovini.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime