ӦTTILӦ SWIMRUN Grad Hvar ovaj vikend postaje svjetska avanturistička destinacija

U sklopu obilježavanja 150 godina organiziranoga turizma u Hvaru, grad će ugostiti svjetsko prvenstvo u jednoj od najzahtjevnijih, ali i najinovativnijih svjetskih utrka

U četvrtak je u Splitu održana press konferencija povodom otvaranja ovogodišnje ӦTTILӦ Swimrun utrke: sprint utrke te kvalifikacijske utrke za swimrun svjetsko prvenstvo, koja i ove godine otvara sezonu u gradu Hvaru.


ӦTTILӦ Swimrun će se u partnerstvu s Gradom Hvar i TZ Hvar održati u subotu i nedjelju, 7. i 8. travnja 2018. godine u Hvaru.

Na početku konferencije za medije, prisutne su pozdravili Petar Razović, direktor Turističke zajednice grada Hvara te Georges Buj, voditelj marketinga Turističke zajednice grada Hvara. Istaknuli su čast što će, u sklopu obilježavanja 150 godina organiziranoga turizma u Hvaru, grad ugostiti svjetsko prvenstvo u jednoj od najzahtjevnijih, ali i najinovativnijih svjetskih utrka – swimrunu te dodali kako se Hvar želi na svjetskoj mapi pozicionirati upravo kao inovativan grad – u kulturnom, umjetničkom, društvenom i sportskom smislu, piše Croatian hotspots.

Jedna od najzahtjevnijih swimrun utrka u svijetu

Henrik Wahlberg, swimrunner i natjecatelj iz Švedske, pojasnio je kako je swimrun – kombinacija plivanja i trčanja – svoju popularnost stekao od samoga začetka, 2006. godine, kada su prve utrke održane u njegovoj zemlji.

Radi se o zahtjevnoj sportskoj disciplini izdržljivosti, a upravo je grad Hvar, zbog svojih prirodnih ljepota i povijesne baštine, jedna od najzanimljivijih destinacija za swimrun utrke u svijetu. Istaknuo je kako je hvarska utrka – kojom se otvara sezona ӦTTILӦ swimrun natjecanja – jedna od najzahtjevnijih u svijetu, što ovim izuzetnim sportašima predstavlja dodatan izazov.


Foto: TZ Hvar

Dobrodošlicu svim natjecateljima u Splitsko-dalmatinsku županiju poželio je Joško Stella, direktor županijske Turističke zajednice koja od početka snažno podržava ovu međunarodnu suradnju. Rekao je kako je Hvar, jedna od najuspješnijih i najprepoznatljivijih destinacija u Županiji, važna karika zaslužna za kontinuirani rast realiziranih turističkih potencijala Splitsko-dalmatinske županije, čemu svjedoči i veliki prošlogodišnji uspjeh u organiziranju ove zahtjevne utrke.

Rikardo Novak, gradonačelnik Grada Hvara naglasio je dugoročna nastojanja Grada Hvara u pogledu produženja sezone i privlačenja turista različitih profila i interesa, a upravo ovakve sportske manifestacije obogaćuju ponudu i produžuju turističku pred i posezonu. Obilježavanje 150. godišnjice organiziranoga turizma u Hvaru želi upravo skrenuti pažnju na brojne sadržaje, događanja i ljepote koje ova jedinstvena destinacija nudi 365 dana u godini.Nakon ӦTTILӦ Swimrun utrke, Hvarane i turiste u sljedeća dva mjeseca čekaju brojna druga događanja, primjerice otvaranje izložbe o Grguru Bučiću i 160 godina meteorologije u Hvaru, koje će se održati već 20. travnja, dok je za svibanj najavljena središnja proslava 150. obljetnice organiziranoga turizma u Hvaru, koja će se održati od 10. do 15. svibnja, uz niz kulturnih, umjetničkih i društvenih događanja.

“Od otoka do otoka”

Swimrun kao sportska disciplina nastao je 2006. godine u Švedskoj, a prva swimrunorganizacija ÖTILLÖ (što na švedskom znači „od otoka do otoka“) ovu je izuzetnu sportsku avanturu proširila diljem svijeta. Domaćinstvom manifestacije „ÖTILLÖ Swimrun Weekend Hvar“ u organizaciji Grada i Turističke zajednice Hvara, Hrvatska je ušla u prestižno društvo zemalja u kojima se održavaju utrke ÖTILLÖ Svjetskog prvenstva (uz Švedsku, Njemačku, Englesku i Švicarsku). Utrke su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje se tradicionalno svakog rujna održava u stockholmskom arhipelagu, iz kojeg je sve i krenulo.

Utrka okuplja istinske zaljubljenike u sport i prirodu jer natjecatelji moraju biti u izvrsnoj formi i vrhunske istreniranosti kako bi naizmjenično mogli plivati i trčati na stazama dugim od 45 do 75 kilometara.

Hvarska će utrka povezati stari dio Hvara s Forticom, rt Pelegrin, četiri Paklena otoka, naselja Brusje, Malo Grablje i Milnu te južne i sjeverne uvale otoka. Start i cilj utrke je na glavnom Trgu sv. Stjepana u Hvaru, piše Croatian hotspots.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0