Prvog radnog dana nakon ljetne pauze Sabor je donio odluku o tome tko su dobitnici Državnih nagrada za znanost za 2018. godinu. Riječ je o nagradi koja se svake godine dodjeljuje znanstvenicima, istraživačima i znanstvenim novacima za iznimna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti. Ove godine nagrađena je 31 osoba, a većina njih sveučilišni su profesori.

Sukladno Zakonu, Državna nagrada za znanost se, osim za iznimna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, dodjeljuje i za proširenje znanstvenih spoznaja i za znatna ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada.

Ove godine nagradu je dobio 31 znanstvenik, a četiri su kategorije u kojima je ona dodijeljena: nagrada za životno djelo, godišnja nagrada za znanost, godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti i godišnja nagrada za znanstvene novake.

  • Nagrada za životno djelo podjeljuje se istaknutim znanstvenicima za cjelokupan znanstvenoistraživački rad koji predstavlja osobni doprinos proširenju znanstvenih spoznaja i primjeni rezultata rada znanstvenoistraživačke djelatnosti.
  • Godišnja nagrada za znanost podjeljuje se za osobito znanstveno dostignuće, znanstveno otkriće i primjenu rezultata znanstvenoistraživačkog rada.
  • Godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti podjeljuje se za doprinos u širenju spoznaja o znanosti koja se očituje u popularnoj prezentaciji vrijednih stručnih i znanstvenih publikacija i drugim oblicima prezentacije.
  • Godišnja nagrada za znanstvene novake podjeljuje se mladim znanstvenicima za posebno isticanje u znanstvenom radu, za objavljivanje zapaženog članka u časopisima s međunarodno priznatom recenzijom ili s njima po vrsnoći izjednačenim časopisima ili za objavljenu knjigu.

Nagradom za životno djelo nagrađena su šestorica znanstvenika, u kategoriji godišnje nagrade za znanost bit će podijeljeno njih 14, godišnju nagradu za popularizaciju i promidžbu znanosti dobiva petero znanstvenika dok je u posljednjoj kategoriji nagrađeno šestero znanstvenih novaka, javlja Srednja.hr.

Obrazloženja dodjele nagrada možete pročitati u službenoj odluci saborskog Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost, koja se nalazi u nastavku.

Hrvoje Mihanović. Foto: PMF

Iz Dalmacije su nagrađena dva znanstvenika i to dr. sc. Hrvoje Mihanović, znanstveni savjetnik u Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, koji je nagrađen godišnjom nagradom za značajno znanstveno dostignuće u području prirodnih znanosti, za analizu stvaranja guste vode i njezine razmjere između jadranskih bazena te prof. dr. sc. Ivica Puljak, redoviti profesor u trajnom zvanju na splitskom FESB-u koji je nagrađen godišnjom nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti u području prirodnih znanosti za impresivnu popularizatorsku aktivnost koja pokriva publiku širokog generacijskog i obrazovnog raspona.Ivica Puljak
znanost


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime